Emilia-Romagna, jméno této oblasti většině z nás možná není tak povědomé jako třeba Toskánsko. Jedna z největších italských oblastí, nacházející se na severovýchodě země, je však mnohými považována za kolébku italské kuchyně. Zrodilo se zde mnoho slavných a famózních chutí, jejichž sláva se rozšířila po celém světě. Málokdo možná ví, že z tohoto regionu (konkrétně z města Parma), nepochází jen parmská šunka, ale také jeden z nejoblíbenějších italských sýrů, parmazán. I když je hlavním městem regionu město Boloňa, jeho srdce ve skutečnosti bije jinde, v Ravenně.
Druhým regionem, který v tomto itineráři podrobně prozkoumáme, je sousední Toskánsko. To ani není nutné blíže představovat. Historie, nejen renesanční umění, malebná krajina, produkce vynikajícího a světově proslulého vína, olivový olej… Seznam toskánských lákadel by se mohl příjemně linout do nekonečna stejně jako kopečky této úrodné krajiny. Zveme vás na jízdu spektrem lahodných chutí. Trasa povede přes dvě jmenované sousední oblasti, Emilia-Romagna a Toskánsko. Od Jaderského moře až na pobřeží Ligurského moře, od východu na západ. Tato cesta je, kromě gastronomických zážitků bohatá na překrásnou krajinu, památky, historii a umění. Oblasti Toskánsko a Emilia-Romagna jsou především dvě královny italské kuchyně. Vydej se s námi na jednu z nejchutnějších cest, jaké můžeš na světě podniknout!
Pokud se chcete dostat z České republiky do Ravenny letecky, měli byste zvážit jedno ze dvou blízkých mezinárodních letištť: letiště v Rimini (RMI) a letiště v Boloně (BLQ). Z Prahy můžete využít přímé lety dopravce Ryanair do Boloně. Do Rimini bohužel nejsou v tuto chvíli k dispozici žádné přímé letecké spoje. Případně lze také využít autobusovou dopravu společnosti Flixbus, která však i přímým spojem z Prahy zabere kolem 16 hodin.
Nachází se na pobřeží Jaderského moře, tedy na východním pobřeží Itálie, a z neznámých důvodů je často opomíjena turisty. Jde přitom o skutečný klenot co se týká třeba raných křesťanských a byzantských památek. Bohatá mozaiková výzdoba místních kostelů po staletí vzbuzuje obdiv. Mnoho zdejších památek je na seznamu Seznamu světového dědictví UNESCO, kterých má ostatně Itálie nejvíce na světě. Byl zde pohřben jeden z největších italských umělců, básník Dante Alighieri. Ravenna potěší každého, nejen milovníky historie. Pokud na památky tak trochu dlabete, zkuste navštívit Ravennu na jaře, kdy probíhá Street food festval. Mlsné jazýčky si přijdou na své i když do Ravenny zavítáte v jiném období. Typická je pro město a jeho okolí hlavně Piadina, pochoutka ze zapečeného, plochého chleba s parmskou šunkou. Romagna je také známá kuchyní bohatou na těstoviny. Cappelletti, garganelli, gnocchi, tortelli, tagliatelle a passatelli jsou jen některé z místních lákadel. Mezi masem vládne vepřové a kuřecí. A z dezertů je povinné vyzkoušet ciambellone! Jdeme dál...
Přímé vlaky Trenitalia jezdí z Ravenny do Ferrary přibližně každou hodinu a půl a cesta trvá hodinu a čtvrt. Jízdenky koupíte za cenu kolem 170 Kč.
Turisty snad ještě více přehlížena než Ravenna. Jaká škoda! Ferrara se může pochlubit jedněmi z nejlépe zachovaných městských opevnění v celé Itálii. Dochovalo se téměř v celé původní délce. I v dnešní době, téměř 600 let po jejich výstavbě, z původních 13 km stále hrdně stojí 9 km. Samozřejmě, tyto několik století staré zdi nejsou jedinou památkou města. Historické centrum města je poměrně velké a hodiny můžete bloudit jeho úzkými uličkami. Co se týká jídla, na seznam si přidejte ochutnávku místní speciality coppia ferrarese, chleba ve tvaru kříže nebo těstoviny cappellacci di zucca plněné dýní. Pokud si troufnete, můžete také vyzkpušet salama da sugo, rok starý vepřový salám ochucený červeným vínem.. Neoficiálním symbolem města a zdejší kulturní ikonou je místní rodák, režisér Michelangelo Antonioni.
Do Boloně se z Ferrary dostanete přímým vlakem Trenitalia Regionale, Frecciabianka nebo Cortina Express. Cesta trvá 30 až 50 minut, v závislosti na typu vlaku. Jízdenky lze koupit za cenu od 120 Kč.
Praha není jediná stověžatá na světě. Také italská Boloňa je známá pro množství středověkých věží. Velkou část z milionu zdejších obyvatel (včetně metropolitní oblasti), tvoří studenti. Boloňská univerzita je dokonce nejstarší v Evropě. Byla založena v roce 1088. Město je pro množství charakteristicky červených budov nazývané "Červená Boloňa". V italštině se o ní mluví jako o "la dotta, la grassa e la rossa", neboli učená, mastná a červená. Proč učená a červená, je asi jasné, ale proč mastná? Samozřejmě díky vynikající místní kuchyni. Pochází odtud měkký salám mortadella, čerstvý sýr squaquerone, lasagne, plněné těstoviny tortelli a také, jak název napovídá, boloňská omáčka s rajčaty a mletým masem, v jak jinak než v červené barvě.
Přímé vlaky Trenitalia z Boloně do Faenzy odjíždějí přibližně každou půlhodinu. Cesta zabere 25 až 50 minut, v závislosti na typu vlaku. Jízdenky lze koupit za cenu kolem 120 Kč.
Pro mnoho turistů je Faenza jen odbočkou na dálnici na cestě z Rimini do Boloně. A to je velká škoda. Toto milé městečko má svůj vlastní druh keramiky, který je častým důvodem, proč řidiči stočí volant k této odbočce. Z názvu města pochází název této keramiky, říká se jí „fajáns“ a vzhledem připomíná porcelán. Vyrábí se zpravidla na hrnčířském kruhu a po té je potřena bílou, neprůhlednou glazurou a po dalším páleni jště dozdobena. V září a říjnu se sem sjíždějí na festival keramiky sběratelé a umělci z celého světa. Keramika však není jediný důvod, proč byste měli ve Faenze zastavit. Chutě tohoto města tvoří celá škála těstovin: tagliatelle, cappelletti, lasaně a strozzapreti s masovou omáčkou.
Na trase Faenza – Marradi je kromě vlaků Trenitalia také ve vybraných hodinách k dispozici autobus. Ceny jízdenek na vlak i autobus jsou přibližně stejné, okolo 100 Kč. Cesta regionálním vlakem trvá 30 až 40 minut. Cesta autobusem o něco málo méně, přibližně 50 minut.
45 kilometrů na jih od Florencie najdete Marradi, město kaštanů. Tiché, klidné, položené mimo rušné turistické stezky v malebném údolí řeky Lamone. A proč město kaštanů? Okolní kopce jsou pokryty staletými stromy – kaštany. Místní marronské kaštany jsou oblíbené po celém světě a říká se o nich, že jsou jedním z nejvíce ceněných druhů. Mnoho místních kulinářských specialit tak samozřejmě kaštany obsahuje. Ať už jsou to sladkosti jako torta di marroni, speciální hnědé pivo, kaštanový med či sirup, nebo slané těstoviny tortellini plněné kaštany.
Přímé vlaky z Marradi jezdí do Florencie každé 2 až 3 hodiny. Cílová stanice ve Florencii je Firenze Santa Maria Novella. Cesta zabere hodinu a 20 minut a jízdenky seženete od 180 Kč.
Hlavní město Toskánska je bezesporu jedno z nejkrásnějších měst v Itálii. Možná i na celém světě. Bohužel přirozeným důsledkem tohoto faktu je neustále proudíci dav turistů zaplňující všechny ulice a známá náměstí. Pokud vás proplétání se davem unaví, vydechněte si v jedné z místních trattorií a ochutnejte místní speciality. Jako předkrm doporučujeme crostini di fegatino, nebo-li toast s játrovým paté, dále finocchiony, klobásy s fenyklem, a samozřejmě bistekki alla fiorentina. Pokud jídlo není to, za co chcete příliš utrácet, vyzkoušejte místní pouliční jídlo. Na prvním místě by měl být sendvič lampredotto, plněný kravskými žaludky. Nic pro vegetariány. Ti si mohou dát zeleninovou polévku ribollita a pohoršeně usrkávat známé víno chianti, pocházející z oblasti na jih od Florencie. To samozřejmě není vše z florentského kulinářského ráje, ale bylo by těžké jmenovat vše. Typické a nejčastěji používané suroviny jsou fazole, cizrna, zvěřina a vynikající sýry.
Do Arezza jezdí z Florencie přímé vlaky Trenitalia Regionale nebo Frecciarossa. Cesta vlakem trva hodinu a čtvrt a jízdenky můžete na Omio rezervovat za ceny kolem 213 Kč.
Ideální destinace pro všechny milovníky kinematografie a nepolepšitelné romantiky. V roce 1996 se zde natáčel, dnes již klasický italský film Roberta Benigniho, Život je krásný. Některé scény se vám jasně vybaví při procházce po náměstí Piaza Grande. Město a jeho památky a speciality sice nejsou tak známé jako Florencie, ale i tady můžete prožít nezapomenutlné dny. Jako většina italských měst, i Arezzo je protkané tisíciletou historií. Místní kuchyně je bohatá na pokrmy z králičího, telecího a kuřecího masa. Ochutnejte specialitu z vepřových jater fegatelli, zeleninový vývar s vejci acquacotta, bramborové tortelli torricelli nebo "černé" crostini.
Na cestě z Arezza do Sieny vlaky Trenitalia mějte na paměti, že je nutné přestoupit v Chiusi-Chianciano Terme, v Sinalunga nebo se vrátit zpět do Benátek, odkud do Sieny jede přímý vlak. Cesta s přestupem trvá 2 až 3 hodiny a jízdenky vás vyjdou na cenu kolem 300 až 400 Kč. K dispozici bohužel nejsou žádné přímé vlakové spoje. Využít však můžete přímých autobusových spojů. Cesta autobusem trvá jen hodinu a 20 minut.
Po mnoho let byla Siena (italsky někdy také Sienna) hlavním soupeřem Florencie. Co se týká krásy, určitě se jí vyrovná, ale je rozhodně tišší a méně zaplněná, než její slavnější „sestra“. Siena je známá především pro pici, těstoviny podobající se špagetám ale výrazně silnější. Narozdíl od špaget nebo makarónů se však každý kus liší velikostí. Vyraábějí se totiž ručně, rolováním jednou rukou na stole. Siena je také známá pro sladkosti. Pozornost si zaslouží především Panforte z ovoce a ořechů, který se konzumuje hlavně v období Vánoc. Stejně jako v ostatních částech Toskánska, i zde se těší oblibě panzanella, salát s chlebem a rajčaty.
Chcete-li se ze Sieny do Livorna přepravit vlakem Trenitalia, budete muset přestoupit ve městečku Empoli. Cesta i s přestupem zabere něco mezi hodinou a třičtvrtě a dvěmi hodinami, záleží na konkrétním vlaku. Pokud rezervaci provedete s předstihem alespoň jednoho týdne, vyjde vás jízdenka na cenu kolem 300 Kč.
Nyní jsme se konečně dostali na západním pobřeží Itálie k Ligurskému moři. Livorno je nejdůležitějším přístavem Toskánska, což samozřejmě znamená, že v kulinářské nabídce dominují mořské plody. Vyzkoušejte cacciucco, polévku s rajskou omáčkou a mořskými plody, která je symbolem místní kuchyně. Kromě toho se v Livornu těší oblibě pouliční jídlo, například tramezzini, sendvič z cizrnové mouky obvykle plněný tuňákem, olivami nebo pršutem. V baru je třeba ochutnat místní alkoholický nápoj ponce, vyrobený z kávy, cukru a citronové kůry.